PCOS, Inzulin rezisztencia

– PCOS (policisztás ovárium)
– Cukorbetegség
– Basedow-kór, pajzsmirigy megnagyobbodás
– Bulémia nervosa
– Anorexia nervosa

Inzulinrezisztencia

Inzulinrezisztencia hajhullásAz inzulinrezisztencia az egész test működésére kiható betegség. Nagyon sok inzulin rezisztens betegről hosszú évek keserves küzdelme után derül ki, hogy valóban milyen betegséggel áll is szemben. A betegség hosszú ideig tünetmentes lehet.

Az inzulin egy, a hasnyálmirigy által termelt hormon. Legfontosabb szerepe az anyagcsere szabályozásban van,a vérből történő cukorfelvételben segíti a sejteket.

Inzulinrezisztenciáról akkor beszélünk ,ha:
a sejtek nem kellő érzékenységgel reagálnak az inzulinra,ezért annak érdekében, hogy a cukorfelvétel megtörténjen a vérből,a hasnyálmirigynek a normálisnál több inzulint kell termelnie.

PCOS tünetei:
Pcos hajhullás

 • zsíros fejbőr
 • folyamatos hajhullás
 • hastájékon hízás
 • ciklus zavar
 • száraz bőr
 • fokozott csokoládé , szénhidrát , tejtermék fogyasztásra
  való vágy
 • Hormonális hajhulláshangulati ingadozás
 • fáradékonyság
 • menstruációs problémák
 • intenzív arcszőrzet növekedés (bajusz,pajesz)
 • megnagyobbodott petefészek
 • sok pici ciszta
 • hízékonyság vagy kifejezett soványság

A felsorolt leggyakoribb tünetek nem mindenkinél egyszerre jelentkeznek. Így felismerése, sikeres kezelése személyre szabott ellátást igényel.

PCOS betegek hajgyógyászati problémái bővebben

Női hormonális hajhullásA PCOS betegek ,sok esetben elsőként a hajállaguk változását észlelik.

Zsírosodás , viszkető irritált fejbőr, kopaszodás.

Kétségbe esetten kezelik ,samponokkal ,ampullákkal ,vitaminokkal a problémáikat – általában eredménytelenül.

Hónapok akár évek is eltelhetnek ebben a kétségbeesett állapotban.

A PCOS betegek hajgyógyászati problémáik , eredményesen kezelhetőek!

A kezelés mindig összehangolt terápia kell ,hogy legyen .Szükséges a külső kezelés de ez magában minimális vagy átmeneti javulást fog hozni ha dietetikus,endokrinológus előírásait nem tartják be.

Együtt kell tudni működni a sikerért !Tapasztalatom ,hogy minden PCOS betegnek vannak mélypontjai, kétségbeesett időszakai.

Nagyon fontos ,hogy segítséget kapjanak ,hogy a mélyponton tovább tudjanak lépni.

Sok betegem a hajgyógyászati vizsgálat után az általam elküldött vérvizsgálaton szembesült a betegségével.

– Első lépésként meg kell érteni a betegség szervezetre gyakorolt hatásait.

– Akarni kell a gyógyulást

– Örülni kell a kezdeti apró javuló eredménynek

– A betegségtudatot az egészség tudatosság kell ,hogy felülírja

Minden betegem aki ezt megértette elindult a gyógyulás útján!

Esettanulmány

Bellus Kriszti története

Video

A történetem 2010-ben kezdődött. Ekkor döntöttem úgy, hogy 6 év fogamzásgátló szedése után lerakom a gyógyszert, hogy kiderüljön, hogy is áll a szervezetem. Mindig is rendszertelen volt a menstruációm, míg egy barátnőm elvitt az orvosához, aki felírta nekem a yadine tablettát, hogy ez majd beállít mindent. Így is lett. Minden hónapban menstruáltam, legalábbis én azt hittem. Ma már tudom, hogy ennek semmi köze nem volt a menstruációhoz, hanem csak megvonásos vérzésről beszélhettünk. Szóval minden évben elmentem rákszűrésre, ultrahangra. 5 év eltelte után már én kérdeztem az orvost, hogy nem kellene egy kis szünetet tartani? Elküldött vérvételre, a májam tökéletesen működik, a méhem rendben van, nem indokolja semmi, hogy abbahagyjam a gyógyszert. Meg hát ezek a készítmények már olyan kevés hormont tartalmaznak, hogy nem okozhat problémát…

Aztán eltelt egy év. Elmentem újra az orvoshoz. Megint feltettem a kérdést, hogy abbahagyjam-e a gyógyszert? Megint ugyanazt a választ kaptam. Nem indokolja semmi, döntsem el. Mivel nem volt párkapcsolatom, meghoztam a döntést, leraktam a gyógyszert 2010 nyarán. Vérzésem még mutatóban sem volt. Eltelt fél év, már 2011-e januárjában vagyunk. Bejelentkeztem az orvoshoz, esedékes volt az újabb rákszűrés. Elmondtam neki, hogy még mindig nem jött meg a menstruációm, ill. beszéltem neki alhasi fájdalomról. Azt mondta, hogy nyugodjak meg, idő kell a szervezetnek, míg magához tér. Csinált ultrahangot is, a méhem változatlanul rendben van. Teltek a hónapok, még mindig semmi. Kezdtem azon gondolkodni, hogy felkeresem anyu orvosát, hogy ő is ezt mondaná-e. Áprilisban megszületett az elhatározás, hogy elmegyek ahhoz orvoshoz, és persze Murphy törvénye: azon a héten megjött a menstruációm. Nagyon boldog voltam és megnyugodtam, hogy most már nem lesz baj. De aztán eltelt egy hónap, még egy és nem jött meg. És ehhez még egy tünet társult. Elkezdett hullani a hajam és nagyon gyorsan zsírosodott. Kétnaponta mostam, mert szégyelltem úgy emberek közzé menni. Mindig rengeteg hajam volt, hosszú, hullámos… De ahogy egyre több kihullott egyre rövidebbre vágattam, mert akkor talán nem lesz olyan szembetűnő, hogy milyen kevés van. Szedtem a hairclinic-et, de fejfájáson kívül semmi pozitív javulást nem okozott. Aztán már annyira frusztrált a dolog, hogy elkezdtem keresgélni az interneten hajbetegségekkel kapcsolatban. És akkor találtam rá Gyöngyire. Nagyon szimpatikus volt az oldala és úgy döntöttem, hogy úgy is jön a nyári szabi, kérek hozzá egy időpontot. Ma már tudom, hogy jobb helyre nem is kerülhettem volna.

Gyöngyi nagyon kedvesen fogadott. Rengeteg kérdése volt… Milyen gyakran mosok hajat? Mennyi hullott ki? Megvizsgált és azt mondta, hogy genetikailag nagyon jó hajam van. Hát ezt nagyon nehéz volt elhinnem. Jó a hajam, miközben hullik és zsírosodik és utálom, ahogy kinéz? Azt mondta, hogy szerinte hormonális dolog állhat a háttérben. És ekkor szóba került a menstruáció. Emlékszem, hogy ő már akkor haragudott az orvosokra, hogy ahelyett, hogy utána járnának, hogy mi állhat a dolgok hátterében felírják a fogamzásgátlót, mintha az megoldást jelentene a problémára. Gyöngyi az javasolta, hogy csináltassak egy inzulin rezisztencia vizsgálatot és menjek majd vissza hozzá, ha megvannak az eredmények.

Hazamentem, rákerestem a neten, hogy hol végeznek ilyen jellegű vizsgálatot és akkor akadtam rá a mensmentisre. Már másnap megvolt a vizsgálat, nem lettek jók az eredményeim. A klinika ajánlott egy endokrinológust. Felkerestem, elmondtam a problémámat. Rengeteg vizsgálat következett. A hasi-, nyaki ultrahang nem mutatott semmi elváltozást. Az általános vérképem tökéletes volt. A doktornő ezután egy olyan vérképet kért, ami a hormonokat vizsgálta. Hát az már nem hozott jó eredményt. Elküldött a klinika ultrahang specialistájához is. Akkor szembesültem azzal, hogy a nőgyógyászom milyen hanyag volt. A méhemmel tényleg minden rendben. De nem tudtam, hogy ha egy kicsit jobbra, ill. balra fordítják a műszert, akkor látszik a két petefészek is, ami nekem akkor már tele volt cisztákkal. Az eredmény sokkolt: 31 évesen meddő lettem! Sírva jöttem ki az orvostól. Visszamentem a doktornőhöz, aki 2011. október 17-én egy olyan betegséget diagnosztizált nálam, amiről addig még hallani sem hallottam. A betegség neve: PCOS. Jelen pillanatban nem gyógyítható, de a tünete, a meddőség megszüntethető. A kezelésnek három alap pillére van. A gyógyszerek beállítása, az étrend beállítása, ill. rendszeresen sportolni kell. Dietetikus oktatáson vettem részt, ahol elmondták, hogy három óránkét kell enni, figyelve a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátra. Olyan káosz volt bennem, mikor kijöttem az épületből… Hogy fogom én ezt betartani? Elhagyni a lisztet, a cukrot, mindent… Azt hittük, hogy kapok egy hormonkezelést, amitől minden rendbe jön, erre most szénhidrátokról, meg sportról beszélnek nekem… Újra felkerestem Gyöngyit. Sok bíztatást kaptam tőle. Tudja, hogy nehéz lesz, de majd meglátom, hogy mennyit fog javulni az állapotom, hogy milyen jó alakom lesz… Ugyan mitől? Hogy 3 óránkét eszek? Hisz attól csak még jobban el fogok hízni! Azon a nyáron, soha nem mozogtam, de egy barátnőmmel még júliusban elkezdtünk futni. Így októberben, mikor ez az egész kiderült, azt mondhattam, hogy a mozgással nem lesz gond. Sőt! Azon az éven októberben a főnököm, aki maratoni futó és nagy sportember, a megkérdezésem nélkül benevezett a minimaratonra, ami akkora élményt adott, hogy mikor annyi ember előtt célba értem tudtam, hogy ebből még többet akarok! Ez az élmény kell nekem!

Pcos hajhullás, és a sport Sport és a Pcos hajhullás

3 havonta jártam kontroll vizsgálatokra. Szép lassan javult az állapotom. Betartottam a 3 órás étkezést, a fehér lisztről áttértünk a teljes kiőrlésű dolgokra, ill. a cukrot teljesen ki kellett iktatni az életünkből. Anyu megtett mindent, igyekeztünk betartani az orvosok utasításait, de valahol mind szkeptikusak voltunk. Aztán 2012 december 26-án megkaptam életem legszebb karácsonyi ajándékát: egy év után megjött a menstruációm! Soha nem fogom elfelejteni azt a pillanatot! Sírva jöttem ki a fürdőszobából!

Azóta sok minden változott. A hajam állapota sokat javult, a hullás szinte teljesen megállt, a menstruációm is kezd rendszeres lenni. 10 kg-ot fogytam, a sport szerves része lett az életemnek. Olyannyira, hogy tavaly október 13-án célba értem életem első maratonján! Ha valaki pár évvel ezelőtt azt mondja nekem, hogy maratoni futó lesz belőlem, biztos kinevetem. Ma pedig azt mondom, hogy életem egyik legszebb napja volt! Pedig sokáig ijesztő volt az egész. Rengeteg kérdés merült fel bennem: vállalható egy maraton az én állapotomban? Bírni fogom? Folyamatosan konzultáltam a dietetikusommal, és az ő segítségével sikerült. Maratoni futó lettem!

Sporttal a Pcos hajhullás ellen

Még mindig elképedek rajta, hogy milyen nagy utat tettem meg. Hálás vagyok a sorsnak, hogy rátaláltam Gyöngyire. Rengeteg bíztatást kaptam tőle. Nélküle ki tudja, hogy hova jutottam volna. Sok rémtörténetet hallottam azóta erről a betegségről, a sok félresikerült kezelésről. Gyöngyi terelt a helyes útra, amit soha nem fogok tudni megköszönni neki! Volt úgy, hogy teljesen megzuhanva mentem el hozzá. Számtalanszor fel akartam adni, de Neki valahogy mindig sikerült felráznia. Olyan sok optimizmus van benne, hogy mindig mosolyogva jövök el tőle.

Sokat változtam ezalatt a pár év alatt. Az élet nevel. A megpróbáltatásokkal, a bajokkal, gondokkal, olyan dolgokkal, amiket nem igazán szeretnénk, hogy megtörténjenek velünk. Nem volt könnyű és még most sem az. Gyakran voltak hullámvölgyek, ahonnan sokszor elég nehéz volt felállni. És bár szívem szerint az akkori nőgyógyászomra ráborítanám az asztalt, mégis azt mondom, hogy szerencsésnek tarthatom magam. Fantasztikus édesanyám van, aki mindent megtett a gyógyulásomért. Rengeteget köszönhetek a barátaimnak és örülök, hogy ilyen jó orvosaim vannak! A sport által rengeteg pozitív élménnyel lettem gazdagabb, önbizalmat adott. És ha minden jól megy, jövő márciusban talán ultrafutó lesz belőlem. A csoda az, ha hiszel magadban; ha ezt meg tudod tenni, bármilyen célt elérhetsz.