Korpásodás

Viszkető fejbőrKorpásodásról akkor beszélünk ha a fejbőr elhalt sejtrétege pikkelyszerűen, szabad szemmel is jól érzékelhető módon válik le.

Kiváltó ok: Egy gomba, Pity-sporum-ovalis amely mindenki fejbőrén megtalálható.
Amint ez a gomba túlzott mértékben elszaporodik, felgyorsul a fejbőr természetes sejtmegújulási ciklusa. Így az elhalt hámsejtek összetapadva gyorsabb ütemben távoznak.

Száraz korpásodás

Felborul a fejbőrön lévő mikroflóra, ezáltal nem működik a védekező rendszer, a pity-sporum-ovalis gomba elterjed ezzel tönkre téve a felhám rétegen lévő sejteket. A fejbőrön található korpalemezkék nem zsíros tapintásúak, levállásuk a bőr felületéről gyors. Kihullik a hajszálból.

Korpás fejbőr kezeléseZsíros korpásodás

A fejbőrön található korpalemezkék zsíros tapintásúak, tapadnak a fejbőrhöz. A beteg heves viszkető érzésről panaszkodik. Ha a zsírral átitatott korparéteg hosszabb ideig a hajas fejbőrön marad, a bőrlégzés lassul, amely a hajnövést is gátolja.

Seborrhoeás dermatitis

A gomba irritálja a mirigyeket, így begyullad, bőrpírt okoz. Zsírsav termelődik, irritáló hatású, gyulladást okoz (bőrviszketés). A korpapikkelyek egyre nagyobbak lesznek.

Visszatérő elváltozás, tünetmentessé tehető.

A korpásodás okai külső és belső tényezők egyaránt lehetnek:

– stressz
– legyengült immunrendszer
– klíma változás
– sapka viselése
– lúgos anyagok használata a pH érték megbomlása